OM AMINOSYROR

Aminosyror är byggstenar som hjälper till att tillverka proteinerna i våra kroppar. Dessa proteiner bygger därefter upp våra kroppar och tar hand om många av de mest väsentliga funktionerna i kroppen. De bygger upp och ser till celler och vävnader runt om i kroppen kan fylla sin funktion. Aminosyror bidrar även till bildning av antikroppar vilka bekämpar bakterier och virus i våra kroppars immunsystem. Arginin och Glutamin är viktiga för muskeluppbyggnaden och immunförsvaret, de förbättrar även vissa av hjärnans funktioner.

FÖRDELAR MED AMINOSYROR:

Stimulerar muskeltillväxt - Vid träning bryts musklerna ner om du inte förser dom med nytt bränsle

Hindrar muskelnedbrytning - Tas aminosyror direkt efter ett träningspass stimuleras muskeltillväxten och muskelnedbrytningen minskas

Påskyndar återhämtningen - Amonisyror är snabbare än proteiner vilket innebär att återhämtningen påverkas betydligt

GRENADE AMINOSYROR (BCAA)

BCAA (Branch Chained Amino Acids) nämns även ibland med begreppet grenade aminosyror. Vid hård träning minskas BCAA i blodet som då omvandlar tryptofan till serotonin vilket gör att man blir mentalt trött. Dessutom är det just BCAA som används som en form av bränsle i kroppens muskelceller. Vill man bygga upp sin kropp kan man med stor fördel komplettera med BCAA som inns tillgängligt i både pulverform och som kapslar. BCAA består av de tre grenade aminosyrorna isoleucin, leucin och valin som är de aminosyror som visat sig ha störst påverkan på muskeltillväxten. Glutamin är den aminosyra som är mest förekommande i muskelvävnaden och har även en roll i energiomsättningen.

ESSENTIELLA AMINOSYROR (EAA)

Våra kroppar klarar endast av att producera 12 utav de 20 aminosyror behövs för att fungera optimalt,r esterande aminosyror måste tas upp via kosten eller med hjälp av kosttillskott. De åtta aminosyror som kroppen inte tillverkar på egen hand kallas för essentiella aminosyror eller EAA (Essential Amino Acids). De har alla en avgörande påverkan på proteinsyntesen, vilket gör att de är väldigt betydelsefulla när man vill bygga upp sina muskler. I EAA ingår fenylalanin, leucin, isoleucin, lysin, metionin, tryptofan, treonin och valin. Kroppen kan inte lagra dessa essentiella aminosyror vilket gör det viktigt att fylla på dagligen.

Beta alanin ger en prestationshöjande effekt och passar dig som vill vara uthållig, både inom konditionsträning och styrketräning. Beta alanin motverka mjölksyra och är därför fördelaktigt om du ägnar dig åt anaeroba aktiviteter såsom intervallpass, konditionspass, cirkelträning eller styrketräning med måna repetitioner.

Arginin främsta effekten är dess positiva effekt på muskelpumpen. Arginin utgör nämligen förstadium till kvävoxid (NO) som direkt vidgar blodkärlen och ger ett ökat muskeltryck. Arganin stimulerar även frisättningen av tillväxthormon som ingår i muskeluppbyggande processer.

Tyrosin utgör utgångsämne för en rad signalsubstanser såsom adrenalin, noradrenalin och dopamin, vilka alla är gynnsamma för din motivation och prestation under dina träningspass. Dopamin är ett riktigt må-bra-hormon som inverkar på bland annat muskelrörelser och humör och gör att vi kan hålla oss mer alerta och fokuserade. Adrenalin utsöndras vid träning och ökar vår prestationsförmåga.

Taurin kan minska den oxidativa stressen i samband men excentrisk träning. är vanligt förekommande i olika sportdrycker och finns även i höga nivåer i hjärnan, hjärtat och muskeln.

 
Hös Fitnessgrossisten hittar du BCAA, Beta-alanin och L-glutamin